Sporten

Vår Sport

Hundkapplöpning är en familjesport som kan engagera såväl unga till gamla. Sporten omfattar många olika hundraser men mest är det vinthundar som tävlar. Den allra vanligaste synen på vår bana är greyhounden, världens snabbaste hund, samt Whippets. Det finns något för alla i den här sporten. För vissa är det spänningen och farten. För andra är det hundarna som älskar att springa och gärna delar med sin av sin entusiasm. För några är det gemenskapen och stämningen. Oavsett är hundkapplöpningen en sport som ska upplevas på plats.
Har du aldrig sett en hund susa förbi i närmare 70 km/h är det hög tid nu!

Lite Historia

Enligt tradition har vinthundar tidigare använts till jakt på småvilt, såsom på hjort och hare, sedan 450 år fKr.

En mer modern form av hundkapplöpning, Coursing, utvecklades i England i mitten av 1500-talet på initiativ av drottning Elizabeth, men den nuvarande formen av hundkapplöpning, där hundarna jagar en motordriven harattrapp på rundbana, startade i början av 1920-talet. Detta spred sig senare till andra länder och idag är det spritt över stora delar av världen. Störst är sporten i Australien, England, Irland och USA. 

Hundkapplöpningen etablerades i Sverige runt 1950-60 talet, då den första banan byggdes och Svenska Hundkapplöpningsportens Centralförbund (SHCF) bildades som huvudorganisation för landets medlemsklubbar. 

För att få tävla med hund krävs att man är medlem i en hundkapplöpningsklubb som är ansluten till SHCF, som också ansvarar för sportens regelverk, utbildningar, licensiering osv.  

Sverige har i dagsläget 10 st banor för hundkapplöpning som sträcker sig från norr till söder, dvs i Älvsbyn, Skellefteå, Sundsvall, Sandviken, Stockholm, Västerås, Örebro, Alingsås, Borås och Tommarp.

Nyfiken på hur det går till?

...Eller bara intresserad av lite träningstips?
Besök vårt Centraförbund, SHCFs, hemsida!
(Klicka på knappen nedan, så kommer du direkt till tipsen)


SKAFFA VALP?

Vill du satsa på sporten och skaffa en valp? På vår Centralförbunds hemsida hittar du aktuella parningar och valpkullar (klicka på knappen nedan).

(...Men du vet väl att du kan bli medlem även utan hund, eller om du har en annan hundras? (se "Medlemsinfo" eller "Om Oss" om hur du blir medlem))


Ta Tränarlicens?

Ladda ner utbildningsmaterialet här!
Anmäl sedan till vår utbildningsansvarig Judith Ekman, i cafét på banan, så hjälper hon dig att hitta en mentor.